2013. november 12., kedd

MIAZOTT Fesztivál a Dürerben

Az év 333. napját eddig példa nélküli zenei fesztivállal köszöntjük, méghozzá a hazai alternatív irányzatok különféle végleteinek meghatározó képviselőivel. Mára legendássá vált, és a jelenkor újhullámát alakító zenekarok találkozója valósul meg november 29-én a Dürer Kertben, a kifulladásig tartó fergetegért többek között a Korai Öröm, az Airtist, a Sajnosbatár és a Ricsárdgír zenekarok felelnek.

A MIAZOTT fesztivál leplezetlen törekvése az esetleges generációs szakadékok áthidalása, hiszen programjából tisztán kirajzolódik, hogy alighanem okkal lesznek összeeresztve még szinte ovis korba sem lépett bandák huszonéve összenőtt zenekarokkal. A Dürer Kert két koncerttermében izgalmasan szelektált koncertláncok várnak bennünket: a nagyszínpadon inkább az instrumentális, pszichedelikus atmoszféra lesz az uralkodó – sorrendben: Sickpicnic, Grabanc, Airtist, Korai Öröm – míg a kisteremben olyan társulások rockos-szövegcentrikus dalaitól szellemülhetünk át, mint a Sajnosbatár, a Ricsárdgír, a deBORT, valamint az efZámbó István nevével fémjelzett Dep’art.

A Korai Öröm zenekart talán senkinek nem kell bemutatni, idén is beutazták fél Európát a tizenegyedik stúdiólemezük bemutatásával, itt pedig egy fiatal, de annál profibb és eredetibb, „állapotba hozó” formáció vezeti őket elő: az Airtist zenéjében szintén föllelhető autentikus alapok főként a didgeridoo és a doromb számlájára írhatók, hangzásában viszont a beatbox-nak köszönhetően már a modern tánczene életérzését adja vissza. Velük a Szigeten és Ozorán kívül nem igazán találkozhatott a magyarországi közönség, pedig sorra tűnnek fel – évi 25-30 külföldi koncertet adva – hangadó klubokban és fesztiválokon az Egyesült Államokban és Európa-szerte egyaránt.

Ajánlott tehát a Korainál korábban érkezni, annál is inkább, mert a nagyszínpadon a fent említett két húzóprodukciót megelőzően prezentálja „húzós grúvokon nyugvó savazós elektronikával vegyített mosolypogóját” a Grabanc együttes, mindezek előtt pedig ugyanezen deszkákon a szemtelenül fiatal Sickpicnic nyitja a programot, s azzal a lendülettel igyekszik kellőképpen fölborzolni idegpályáinkat, ahogyan tették azt nemrégiben a Tilos Rádió születésnapján a Dürer szabadtéri színpadán.

A kisszínpadon indul a fesztivál a Dep’art koncertjével, velük máris átitatódhatunk az egykori Bizottság és az Európa Kiadó szellemével, az utazást pedig folytathatjuk az őket követő Sajnosbatár, majd a Ricsárdgír vezényletével, ha csak abból indulunk ki, hogy nemegyszer bukkannak fel e legendás zenekarok opuszainak átdolgozásai a szentendrei fenegyerekek repertoárjaiban is. Persze, mondani sem kell, bőven hallhatunk az együttesektől saját szerzeményeket, sőt számos új dal is felcsendül a fesztivál nevét ihlető Ricsárdgír-szám, a Repülőgép mellett.

Aki bírja szuflával, annak adott a lehetőség szemrevételezni akár az összes fellépőt, hiszen a szervezők direkt csúsztatással hangolják össze a koncertkezdéseket, tekintve azonban műsorfelhozatalt, extra jutalmat is kihirdethetnénk azok számára, akik ezt mind végigcsinálják.. A pontos időrendről tájékoztat a fesztivál facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/169984059867986/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése